Školska torba

Današnji roditelji su zabrinuti zbog težine školske torbe i s razlogom pitaju stručnjake kako će se to odraziti na zdravlje njihove djece. Po najnovijim istraživanjima fondacije Don Carlo Gnocchi iz Italija stručnjaci su odgovorili na slijedeća pitanja:

1. Kako odabrati adekvatnu školsku torbu?
- Torba je kao i odjeća. Ne smije biti prevelika a ni premala s obzirom na visinu i konstituciju Vašeg djeteta. poleđina torbe treba biti pojačana i savršeno prijanjati uz djetetova leđa. Na taj način dolazi do pravilne distribucije težine po čitavoj dužini kralješnice.
Torba sa puno pretinaca daje mogućnost većeg volumena, međutim dolazi do narušavanja balansa prema natrag. Naramenice trebaju biti široke i presvučene udobnim materijalom, a bilo bi poželjno da torba ima i kajiš koji se vezuje oko djetetovog struka.

2. Kako pravilno koristiti školsku torbu?
Ne nositi u školu nepotrebne knjige i pribor!
Napuniti torbu u visinu, a ne u širinu.
Kada se torba puni najteže knjige treba staviti na poleđinu.
Naramenice dobro nategnuti tako da torba prijanja leđima.
Nositi torbu na oba ramena.
Naučiti dijete da kada podiže torbu sa tla uvijek savija koljena a ne leđa.

3. Fizička spremnost djeteta
Da bi Vaše dijete imalo što manje teškoća u nošenju školske torbe a i što manje negativnih posljedica, morate paziti na njihovu fizičku snagu i kondiciju. Djeca u ovoj dobi moraju imati dovoljno kontinuiranih fizičkih aktivnosti koje će biti određene individualnim predispozicijama svakog pojedinca.

4. Dozvoljena težina školske torbe?
O ovom pitanju se mnogo diskutira u posljednje vrijeme. Po nekim autorima radi se o 10-15% djetetove tjelesne mase. Međutim naši školski programi za sada nisu u mogućnosti pratiti takva ograničenja, stoga ostaje na roditeljima izabrati kvalitetnu torbu, s vremena na vrijeme kontrolirati njen sadržaj i naučiti djecu „pametnom“ nošenju školske torbe i samim time i prevenirati zdravstvene poteškoće. Učitelji bi mogli pridonijeti ublažavanju ovog problema reorganizacijom rasporeda predmeta i na taj način umanjiti ukupnu masu školske torbe.

 

Kontakt

Vilma Ćosić
Viši fizioterapeut
mob: 091 7945285
vilmacosic@gmail.com

 
© Centar za posturalnu reedukaciju i neuromišićnu masažu POSTURA 2008. Sva prava pridržana.